Siteler Mahallesi’ndeki bir otelde 24-27 Kasım 2024 tarihleri arasında gerçekleştirilen 8. Uluslararası Muğla Arıcılık ve Çam Balı Kongresi dün tamamlandı.
Dört gün süren kongrenin açılış töreninde; Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Gümen, Muğla Valisi Dr. İdris Akbıyık Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Turhan Kaçar, Güney Ege Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Ümit Gülyağı, Muğla Orman Bölge Müdürü Mustafa Ülküdür, Muğla Tarım ve Orman İl Müdürü Barış Saylak, Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Ziya Şahin, Muğla İli Arı Yetiştiriciler Birliği Başkanı Veli Türk, Bilim Kurulu Başkanı Mustafa Avcı ve Apimondia Temsilcisi Riccardo Sebastiani konuşma yaptı. 8. Uluslararası Muğla Arıcılık ve Çam Balı Kongresi’ne Vali Yardımcısı İsmail Soykan, Marmaris Kaymakamı Nurullah Kaya, Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürü Dr. Ersin Dilber, bölgedeki ve ülkedeki arıcılar ile arı ürünleri firmaları katılım gösterdi.
14 ÜLKEDEN BİN 178 ARICI İLE AKADEMİSYEN KATILDI
Kongreye 14 ülkeden bin 178 arıcı ile akademisyen katıldı. Akademisyenler tarafından çeşitli oturumların ve panellerin düzenlendiği kongrede, arıcılık sektörü temsilcileri ise açtıkları stantlarla yenilikleri, üreticilerle bir araya getirdi.
“MUĞLA’NIN POTANSİYELİNİ DUYURMAK İÇİN DE GÜZEL BİR FIRSAT OLDU”
Kongre Başkanı ve Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Ziya Şahin, gazetecilere yaptığı açıklamada, kongreyi her yıl daha ileriye taşıdıklarını belirterek Muğla’nın arıcı, kovan ve üretim olarak çok büyük bir potansiyel barındırdığını söyledi. Şahin, “Kongremiz Muğla’nın potansiyelini duyurmak için de güzel bir fırsat oldu. Kongrede uluslararası anlamda gerekli katılım ve hedefleri yakaladık.” ifadelerini kullandı.
ZİYA ŞAHİN: ARICILAR SAHADAKİ SORUNLARINI DİLE GETİRME FIRSATI BULDU
Öte yandan Şahin, kongrede arıcıların sahadaki sorunlarını dile getirme fırsatı bulduklarını aktardı. Bu kapsamda gündüzleri oturumlar gerçekleştirdiklerini, gece geç saatlere kadar da paneller yaptıklarını söyleyen Şahin, Tarım ve Orman Bakanlığı, Muğla Valiliği, odalar ve arıcılık sektörü temsilcilerine desteklerinde dolayı teşekkürlerini iletti.
13 ÜLKENİN KURDUĞU ARICILAR BİRLİĞİNİN GENEL KURULU DA KONGREDE YAPILDI
Kongredeki ödül alan balların, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi laboratuvarlarında analizleri yapılarak derecelendirildiğini vurgulayan Şahin, Türkiye’nin ballarını yurt dışından gelenlere çok güzel sergilediklerini kaydetti. Şahin, 13 ülkenin kurduğu arıcılar birliğinin genel kurulunun da kongrede yapıldığını anlattı.