Yargıtay’dan emsal Dumankaya kararı: ‘Gizli tanık ifadeleri tek başına delil olamaz’

0


Yargıtay, Dumankaya Holding yöneticilerine yönelik verilen hapis cezalarını bozdu. Halit Dumankaya ve Uğur Dumankaya’ya 7 yıl 6 ay, Semih Serhat Dumankaya ve Ayla Dumankaya Pirinççi’ye ise 6 yıl 10 ay 15 gün hapis cezası verilmişti. Hapis cezası verilen yöneticiler, Gülen cemaatine üye olma suçlamasıyla yargılanıyordu. İstinaf mahkemesi cezaları onarken, Yargıtay 3. Ceza Dairesi kararını bozdu ve emsal niteliğinde bir hüküm verdi.

“GİZLİ TANIK İFADELERİ DELİL OLMAZ”

Yargıtay’ın bozma kararı, gizli tanık ifadelerinin tek başına delil olamayacağına dikkat çekerek, davada eksik araştırma yapıldığını belirtti. Kararda, üç tanığın duruşmada dinlenmediği ve bu eksiklik nedeniyle olayın tam olarak aydınlatılmadığı ifade edildi. Ayrıca, Uğur Dumankaya’nın yönetim kurulu başkanlığı yaptığı şirketlerde yapılan burs ve kurban bağışı toplama işlemlerinin ve Bank Asya’ya maaş taşıma kararının suç unsuru taşımadığı vurgulandı.

En dikkat çekici kısımda ise, gizli tanık ifadelerinin sadece delil olarak kabul edilemeyeceği belirtildi. Yargıtay, “gizli tanık” beyanlarının delil sayılabilmesi için somut başka delillerle desteklenmesi gerektiğine işaret etti.

Yargıtay, Dumankaya Holding’e ait 17 şirketin müsaderesiyle ilgili olarak da şirketlerin sermayesinin Gülen cemaatine ait olduğuna, fonlandığına ya da örtülü ya da çifte muhasebe kayıtları tutulduğuna dair somut bir tespit bulunmadığını belirtti. Ayrıca, şirketlere aktarıldığı iddia edilen paraların miktarı ile şirketlerin ekonomik değerleri arasında orantısızlık olduğuna dair bir rapor alınmasına karar verildi. Bu tespit yapılmadan, para aktarımı olmayan şirketlerin müsaderesine karar verilemeyeceği ifade edildi.

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir